Αρχαία Μεσσήνη | Kleopatra Inn Ξενοδοχειο |Μεσσήνη Διαμονή

Αρχαία Μεσσήνη, το μέρος όπου αφουγκράζεσαι τον χρόνο. 

Αρχαία Μεσσήνη, το μέρος όπου αφουγκράζεται κανείς τον χρόνο.

 

Η αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ιθώμη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η αρχαία αυτή πόλη, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, σε περιμένει να την επισκεφτείς στο μεσογειακό αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον της και να αφουγκραστείς τον χρόνο. Εκεί αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στην αρχαία εποχή, καθώς έχει το προνόμιο να μην έχει καλυφθεί ή καταστραφεί ολοκληρωτικά από νεότερους οικισμούς. Μη διστάσεις να την επισκεφθείς καθώς απέχει από το κατάλυμά μας Kleopatra Inn μόλις 15 λεπτά οδικώς . Τα τελευταία χρόνια αναστηλώνεται διαρκώς ενώ πληθώρα πολιτιστικών γεγονότων λαμβάνει χώρα στο αρχαίο Θέατρο.

 

Σύντομη ιστορία και διαδρομή στον χρόνο

 

Η πόλη ιδρύθηκε το 370 – 369 π. Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων και την εισβολή του στη Λακωνία. Η αρχαία Μεσσήνη αποτέλεσε την πρωτεύουσα των ελεύθερων πια από τους Σπαρτιάτες Μεσσήνιων. Λέγεται πως η αρχαία αυτή πόλη πήρε το όνομά της από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του βασιλιά του Άργους Τρίοπα. Η αρχαία Μεσσήνη αποτελούσε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας έως το 395 π. Χ.. Ωστόσο η επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου αποδείχθηκε μεγάλο πλήγμα για την πόλη, καθότι καταστράφηκε σε σημαντικό βαθμό.

 

Ο Αρχαιολογικός χώρος και η αρχιτεκτονική του

 

Φτάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, ο επισκέπτης μένει εμβρόντητος από την φυσική, αναλλοίωτη ομορφιά του χώρου. Μπροστά σου απλώνεται ένας ολόκληρος χωροχρόνος και νιώθεις δέος, αναλογιζόμενος ότι ο ιστορικός αυτός τόπος έμεινε ανέπαφος στο πέρασμα των αιώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, ακόμα διατηρεί την αίγλη των αρχαίων χρόνων και τα μυστικά τους.

 

Η πόλη ήταν χτισμένη περιμετρικά με ένα τεράστιο λίθινο τείχος, ενισχυμένο σε τακτά διαστήματα με διώροφους λίθινους και στρογγυλούς πύργους, που έφτανε τα εννέα χιλιόμετρα. Επιπλέον είχε δύο μνημειακές πύλες, την Αρκαδική και τη Λακωνική. Η βόρεια πλευρά του τείχους, κοντά στην Αρκαδική πύλη, διατηρείται και μπορεί ο επισκέπτης να «ακολουθήσει» τα χνάρια των θεμελίων που σώζονται. Αξιοσημείωτος είναι ο κοινός προσανατολισμός όλων των οικοδομημάτων, αφού η αρχαία Μεσσήνη είναι χτισμένη με το «ιπποδάμειο» σύστημα του αρχιτέκτονα, πολεοδόμου, γεωμέτρη και αστρονόμου του 5ου αιώνα π.Χ., τον Ιππόδαμο από τη Μίλητο.

 

Τι συναντά ο επισκέπτης σήμερα – Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης – Πολιστικά γεγονότα

 

Αν είσαι επισκέπτης που απολαμβάνει να εξερευνεί αρχαία μνημεία και να περιηγείται σε εκτενείς αρχαίους οικισμούς τότε η αρχαία Μεσσήνη είναι το ιδανικό μέρος για σένα! Η αρχαία Μεσσήνη θα σε ενθουσιάσει και θα σε κατακλύσει με όλους τους ιστορικούς τόπους που διαθέτει, όπως τους περιέγραψε ο Παυσανίας ήδη από την αρχαιότητα.

 

Αρχικά, μπορείς να θαυμάσεις μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης που έχει ήδη αναστηλωθεί.  Μεταξύ άλλων, το Ασκληπιείο, το αρχαίο Θέατρο, η κρήνη Αρσινόη, τα ιερά του Διός Σωτήρος και ηρώος- πιθανώς του Αριστομένη- καθώς και το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Ακόμη, στις δυτικές παρυφές του χωριού Αρχαία Μεσσήνη, μπορείς να επισκεφθείς το διώροφο μουσείο, που στεγάζονται με καινοτόμο τρόπο τα ευρήματα της αρχαίας πόλης, αφού δεν τηρούν γραμμική ιστορική πορεία. Σήμερα πραγματοποιούνται σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα στους χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης με κυριότερο το ετήσιο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που συγκεντρώνει μαθητές και σπουδαστές από όλο τον κόσμο για να βρεθούν και να παίξουν στο αρχαίο Θέατρο.

Θέλω να κάνω μια κράτηση
από έως για και