Μεσσηνιακή Κουζίνα | Γαστρονομία | Kleopatra Inn ξενοδοχείο | Μεσσήνη

Μεσσηνία, ένας γαστρονομικός προορισμός.

Γαστρονομικό ταξίδι στη μεσσηνιακή κουζίνα.

 

Η Μεσσηνία αποτελεί σπουδαίο προορισμό για τον επισκέπτη. Οι απέραντες παραλίες, το ιδανικό κλίμα, οι εκπληκτικοί αρχαιολογικοί χώροι διαμορφώνουν έναν τόπο που προσελκύει όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.  Αυτό όμως που θα συγκινήσει και θα ξυπνήσει μνήμες στον επισκέπτη είναι η πολύπλευρη μεσσηνιακή γαστρονομία. Στο ξενοδοχείο μας θα γευθείτε το μεσσηνιακό πρωινό, με ποικιλία εδεσμάτων από την μεσσηνιακή κουζίνα. Πιστοποιημένο και εγκεκριμένο σας προσκαλεί να μυηθείτε στη τοπική γαστρονομία!

Οι Μεσσήνιοι έχουν παράδοση σε πολλά πιάτα, τα οποία καλείστε να εξερευνήσετε. Η τοπική γαστρονομία είναι σίγουρο πως θα σας εκπλήξει με τις υφές, τις εντάσεις αλλά και με τα χρώματα, την παραδοσιακή γεύση.

Γευστική διαδρομή  – Αλμυρές επιλογές

Πρώτος γευστικός σταθμός δεν μπορεί να είναι άλλος από τα λαλάγγια. Τα λαλάγγια φτιάχνονται από ζυμάρι και τηγανίζονται σε αγνό μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Συνοδεύονται άριστα με ντόπιο πικάντικο τυρί, τη σφέλα, ή με άλλα τοπικά τυριά όπως τη γραβιέρα και τη φέτα. Αντί για λαλάγγια, μπορείτε να δοκιμάσετε τραβηχτές πίτες ή αλλιώς τις κουταλίδες. Αυτές τρώγονται και ως γλυκό, πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι. Αν πάλι προτιμάτε την αλμυρή εκδοχή, τις συνοδεύετε θαυμάσια με τα ντόπια τυριά και αλλαντικά.

Αναφορικά με τα αλλαντικά, η Μεσσηνία διατηρεί μεγάλη παράδοση. Παντού μπορείτε να βρείτε και να γευτείτε το σύγκλινο και το φημισμένο λουκάνικο με πορτοκάλι. Αυτά κρεμιούνται ανάποδα πάνω από σιγανή φωτιά και καπνίζονται έως ένα εικοσιτετράωρο από κλαδιά φασκομηλιάς και σκίνου. Έτσι, εμποτίζονται με όλα τα πλούσια αρώματα. Στη συνέχεια βράζουν με πορτοκάλι και μπαχαρικά κι έπειτα αποθηκεύονται σε δοχεία με λάδι. Είναι ένας πραγματικός πειρασμός που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Θα βρείτε μάλιστα και πολλά τοπικά εδέσματα που χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό τα παραπάνω αλλαντικά. Τέτοιο έδεσμα αποτελεί ο περιβόητος καγιανάς, ένας συνδυασμός δηλαδή αυγών και ντομάτας στο τηγάνι με προαιρετικό συμπλήρωμα το παστό χοιρινό.

 

Ανεξάντλητοι γευστικοί συνδυασμοί

Δε γίνεται να παραλειφθεί η διάσημη γουρουνοπούλα με την λαχταριστή τραγανή πέτσα, που αργοψήνεται σε ξυλόφουρνο. Είναι ένας ιδανικός μεζές που συνοδεύεται με τοπικά αποστάγματα.Αν πάλι είστε λάτρεις των μαγειρευτών, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον κόκορα με ντόπιες χειροποίητες χυλοπίτες, καθώς και την παραδοσιακή μακαρονάδα με καμένη μυζήθρα και τηγανιτό αυγό, πιάτο κατατεθέν της μεσσηνιακής Μάνης. Ένα ακόμη νόστιμο πιάτο είναι και οι κολοκυθοκορφάδες που περιχύνονται με άρμη. Επίσης, μην αντισταθείτε στις τοπικές σαλάτες που έχουν ως βασικό υλικό τις αντράκλες ή αλλιώς γλυστρίδες και πλαισιώνονται υπέροχα από πορτοκάλι, αποξηραμένα σύκα ή λίγο βαλσαμικό Μεσσηνιακής παραγωγής.

Αν πάλι θέλετε να γευματίσετε ελαφριά, δοκιμάστε την παραδοσιακή ριγανάδα ή αλλιώς μπαμπανάτσα, παραλλαγή δηλαδή του ντάκου, που είναι ψωμί με τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών και άρμη.

 

Γλυκές εναλλακτικές – Αποξηραμένα φρούτα ως θρεπτικά σνακ

Όσο για τους λάτρεις του γλυκού, η μεσσηνιακή κουζίνα διαθέτει τις δίπλες και το παστέλι, σκληρό ή μαλακό. Μάλιστα, στους γάμους είναι αρκετά σύνηθες να μαζεύονται οι οικογένειες του νεόνυμφου ζευγαριού λίγες μέρες πριν το μυστήριο και να φτιάχνουν δίπλες ως κέρασμα στους καλεσμένους. Τα γλυκά του κουταλιού θα τα βρείτε σε κάθε παραδοσιακή γωνιά, με πιο συνηθισμένα αυτά από μελιτζανάκι, καρπούζι και σταφύλι.

Η Μεσσηνία ως γεωργική περιοχή παράγει θαυμάσια σύκα και σταφίδες, τα οποία μπορείτε να τα δοκιμάσετε σχεδόν παντού. Τα σύκα αποξηραίνονται και διατηρούνται όλο το έτος ως ένα υγιεινό θρεπτικό σνακ. Άγρια φραγκόσυκα θα συναντήσετε στις άκρες των επαρχιακών δρόμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν καθαριστούν σωστά, θα αποκαλυφθεί ένας νόστιμος, θρεπτικός καρπός.

Η Μεσσηνιακή γαστρονομία στο Kleopatra Inn

 

Στα πλαίσια του ελληνικού πρωινού, σας εισάγουμε στις μεσσηνιακές γεύσεις. Στον πλούσιο μπουφέ μας θα βρείτε αποξηραμένα σύκα και σταφίδες, ποικιλία παστελιών, φρεσκομαγειρεμένο καγιανά, λαλάγγια και πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα.  Όλα προμηθευμένα από μικρούς παραγωγούς ή από τον κήπο μας, φρέσκα και έτοιμα να τα δοκιμάσετε!

Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, ένα είναι σίγουρο. Δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από τα γαστρονομικά «ταξίδια» που θα σας προσφέρει η μεσσηνιακή κουζίνα.

Θέλω να κάνω μια κράτηση
από έως για και